Hur du skaffar dig ovänner i författarbranschen

Med bara ett par års erfarenhet av författarbranschen har jag gått på lite för många pumpar och smällar för att känna mig helt bekväm. Det här är en rätt missunnsam bransch. Det är en bransch där det finns en herrans massa åsikter som vad som är rätt och fel men till skillnad från andra branscher med liknande förhållanden så uppfattar jag tonen råare och elakheterna fler. Inte från allt och alla förstås, men ändå från tillräckligt många. Kanske är det konstruktionen med kritiker och recensenter som orsakar både en vana och behov av att tvåla till, liksom oförmågan att lyssna. Jag vet inte.

Men eftersom mina små felsteg, egentligen småsaker som jag noterat, har fått oerhört starka motreaktioner så har jag sammanställt en liten kortkurs i åtta delar. Hur du skaffar dig ovänner i författarbranschen. Självupplevt och verklighetsförankrat, dock möjligen lite tillspetsat.

Del 1 Reta upp gestaltningskramarna.

Del 2 Ifrågasätt nyttan av lektörer.

Del 3 Dissa Författarförbundets antagningskriterier.

Del 4 Förklara vad ett förlag egentligen är för något.

Del 5 Vägra gå på skrivkurs.

Del 6 Våga bryta mot reglerna.

Del 7 Antyd att det finns en nepotism.

Del 8 Skriv i alla fall

Häng med på resan!